Nama : Noor Zehan Binti Shafiee

Umur : 17 Tahun

Tarikh Lahir : 27 Febuari 2003

Latar belakang

Zehan merupakan pelajar SMK Sungai Manik yang mempunyai kekurangan kemahiran mengenai ict disebabkan oleh tiada prasarana seperti pusat komputer di kawasan tempat tinggal berhampiran. Perubahan era ict memberi impak yang besar terhadap pembelajaran Zehan . Zehan tidak dapat menyiapkan kerja projek sewaktu di sekolah rendah dahulu, disebabkan oleh kurang pendedahan ICT. Qistina tidak dapat mengulang kaji pelajaran melalui sistem E-Pembelajaran Frog Vle disebabkan tiada jaringan internet di rumah. Beliau hanya menggunakan komputer disekolah sahaja.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Zehan bergantung sepenuhnya kepada pembelajaran di sekolah dan juga bahan bacaan di pusat sumber sekolah. Pada masa lapang Zehan menghabiskan masa untuk bermain di luar rumah. Kemahiran komputer Zehan juga terhad. Zehan tidak tahu bagaimana untuk menggunakan Microsoft Office Word dan melayari internet.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Melalui kelas-kelas dan aktiviti di Pusat Internet, Zehan dapat menimba banyak ilmu sama ada ilmu asas perkomputeran malah dapat meningkatkan kemahiran teknologi maklumat. Zehan menjadikan komputer sebagai alat teknologi pembelajaran dan menggunakan capaian internet di Pusat Internet sebagai satu alternatif untuk mengakses pelbagai maklumat. Dari situ beliau dapat meningkatkan pengetahuan ICT dengan lebih luas serta beliau telah menjadi pengguna internet yang bijak

Nama : Nur Hamisah Binti Ahmad Pandi

Umur : 22 Tahun

Tarikh Lahir : 19 November 1998

Latar belakang

Pn. Hamisah merupakan seorang lepasan sekolah yang telah mula berniaga kecil-kecilan sejak tahun 2018. Pada mulanya, beliau hanya menjadi seorang pekerja supermarket.Minat beliau dalam pastry membuatkan belianu nekad untuk mengikuti kursus pastry setelah berhenti kerja supermarket. Setelah itu, Beliau telah menerima tempahan kek disekitar kawasan Sungai Manik . Kini, dari mulut ke mulut beliau telah menjadi usahawan kek yang menyediakan harga yang sangat berpatutan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selama lebih kurang 1 tahun, Pn. Hamisah hanya menjual secara dari mulut ke mulut untuk semua kek-kek yang beliau jual. Para pembeli produk beliau hanya terhad kepada penduduk setempat serta kenalan dan saudara-mara sahaja. Jualan beliau tidak berapa memberangsangkan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Pn. Hamisah telah menggunakan peluang di PI untuk menggunakan komputer dan juga capaian internet yang sangat pantas. Sebelum ini beliau hanya menggunakan telefon bimbit dan mobile data untuk membuat urusan jual beli. Namun kini beliau, dapat menggunakan sepenuhnya komputer dan internet untuk melakukan promosi secara dalam talian, juga Pn.Hamisah berhasrat ingin memiliki kedai sendiri suatu hari nanti.

Apa yang dipelajari melalui PI

  • Kelas komputer dan keusahawanan untuk mempromosikan produk-produk beliau.
  • Memuat naik produk beliau di dalam aplikasi Myshop, Facebook serta Instagram

 

Bagaimana PI membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

  • Membantu Pn. Hamisah mempromosikan barangan jualan beliau di PI serta di applikasi Myshop.

 

Nama : Nurul Diyana Binti Ismail

Umur : 22 Tahun

Tarikh Lahir : 19 Mei 1998

Latar belakang

Cik Diyana merupakan seorang lepasan graduan, beliau mula berniaga kecil-kecilan sejak tahun 2017. Beliau menjual barang-barang aksesori ini disekitar kawasan Sungai Manik . Pada mulanya Cik Diyana hanyalah seorang peniaga gerai di gerbang malam, tetapi kini telah meluaskan perniagaan beliau dengan menggunakan beberapa platform di internet.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selama lebih kurang 2 tahun, Cik Diyana hanya menjual secara offline untuk semua produk-produk yang beliau jual di gerai gerbang malam Teluk Intan. Para pembeli produk beliau hanya terhad kepada pengunjung yang datang ke gerai serta kenalan dan saudara-mara sahaja. Jualan beliau tidak berapa memberangsangkan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

 Cik Diyana telah menggunakan peluang di PI untuk menggunakan komputer dan juga capaian internet yang sangat pantas. Sebelum ini beliau hanya menggunakan telefon bimbit dan mobile data untuk membuat urusan jual beli. Namun kini beliau, dapat menggunakan sepenuhnya komputer daninternet untuk melakukan promosi secara dalam talian.

 

Apa yang dipelajari melalui PI

  • Kelas komputer dan keusahawanan untuk mempromosikan produk-produk beliau.
  • Memuat naik produk beliau di dalam aplikasi Myshop, Facebook serta terbaharu Shopee

 

Bagaimana PI membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

  • Membantu Cik Diyana mempromosikan barangan jualan beliau di PI serta di applikasi Myshop.

 

Nama : Qistina Arissa Binti Anuar

Umur : 17 Tahun

Tarikh Lahir : 11 Disember 2003

 

Latar belakang

Qistina merupakan pelajar SMK Sungai Manik yang mempunyai kekurangan kemahiran mengenai ict disebabkan oleh tiada prasarana seperti pusat komputer di kawasan tempat tinggal berhampiran. Perubahan era ict memberi impak yang besar terhadap pembelajaran Qistina . Qistina tidak dapat menyiapkan kerja projek sewaktu di sekolah rendah dahulu, disebabkan oleh kurang pendedahan ICT. Qistina tidak dapat mengulang kaji pelajaran melalui sistem E-Pembelajaran Frog Vle disebabkan tiada jaringan internet di rumah. Beliau hanya menggunakan komputer disekolah sahaja.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Qistina bergantung sepenuhnya kepada pembelajaran di sekolah dan juga bahan bacaan di pusat sumber sekolah. Pada masa lapang Qistina menghabiskan masa untuk bermain di luar rumah. Kemahiran komputer Qistina juga terhad. Qistina tidak tahu bagaimana untuk menggunakan Microsoft Office Word dan melayari internet.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Melalui kelas-kelas dan aktiviti di Pusat Internet, Qistina dapat menimba banyak ilmu sama ada ilmu asas perkomputeran malah dapat meningkatkan kemahiran teknologi maklumat. Qistina menjadikan komputer sebagai alat teknologi pembelajaran dan menggunakan capaian internet di Pusat Internet sebagai satu alternatif untuk mengakses pelbagai maklumat. Dari situ beliau dapat meningkatkan pengetahuan ICT dengan lebih luas serta beliau telah menjadi pengguna internet yang bijak.

 

Nama : Roslinda Binti Kamarul Zaman

Umur : 17 Tahun

Tarikh Lahir : 14 April 2003

Latar belakang

Roslinda merupakan pelajar SMK Sungai Manik yang mempunyai kekurangan kemahiran mengenai ict disebabkan oleh tiada prasarana seperti pusat komputer di kawasan tempat tinggal berhampiran. Perubahan era ict memberi impak yang besar terhadap pembelajaran Roslinda. Roslinda tidak dapat menyiapkan kerja projek sewaktu di sekolah rendah dahulu, disebabkan oleh kurang pendedahan ICT. Roslinda tidak dapat mengulang kaji pelajaran melalui sistem E-Pembelajaran Frog Vle disebabkan tiada jaringan internet di rumah. Beliau hanya menggunakan komputer disekolah sahaja.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Roslinda bergantung sepenuhnya kepada pembelajaran di sekolah dan juga bahan bacaan di pusat sumber sekolah. Pada masa lapang Roslinda menghabiskan masa untuk bermain di luar rumah. Kemahiran komputer Roslinda juga terhad. Roslinda tidak tahu bagaimana untuk menggunakan Microsoft Office Word dan melayari internet.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Melalui kelas-kelas dan aktiviti di Pusat Internet, Roslinda dapat menimba banyak ilmu sama ada ilmu asas perkomputeran malah dapat meningkatkan kemahiran teknologi maklumat. Roslinda menjadikan komputer sebagai alat teknologi pembelajaran dan menggunakan capaian internet di Pusat Internet sebagai satu alternatif untuk mengakses pelbagai maklumat. Dari situ beliau dapat meningkatkan pengetahuan ICT dengan lebih luas serta beliau telah menjadi pengguna internet yang bijak.